Så påverkas din hälsa av alkohol

Har du en sund relation till alkohol? När du måste ställa in aktiviteter, glömmer saker som hänt och får höra från andra att du kanske borde ta det lite lugnt, kan det vara en bra idé att se över dina alkoholvanor. Men hur påverkar alkohol din hälsa och hur kan du ta reda på hur dina värden ser ut?

En hälsosam syn på alkohol

Alkohol kan vara skadligt på många sätt, men det går faktiskt att ha en sund relation till drycken. Den kan passa som både stämningshöjare och smakförstärkare, utan fokus på berusning, som till exempel glögg under julen eller vin till maten.

Det finns en hel vetenskap inom öl- och whiskyprovning och vissa kan ha alkohol som hobby eller intresse, utan att det finns risk för någon form av missbruk.

Tecken på att du kanske dricker för mycket

När alkoholen börjar ta över, förstör dina planer eller skadar dig eller någon i din närhet, har det kanske blivit för mycket. Här är några varningstecken som du kan se upp med:

  • Du är mer sugen på alkohol än vanligt och ser fram emot nästa gång du ska få dricka
  • Du dricker mer än du planerat
  • Du blir bättre på att tåla alkohol och behöver mer för att bli berusad
  • Du dricker alkohol för att må bättre och bedöva känslor av t.ex. ångest, oro eller ilska
  • Du dricker ensam, ibland utan att säga något till någon
  • Du förlorar kontrollen och får minnesluckor när du druckit
  • Du dricker gärna dagen efter, för att bli av med bakfyllan
  • Du förnekar inför andra att du eventuellt dricker för mycket

Tester för alkoholkonsumption

Övriga PaketLäs mer

Alkoholkonsumtion

995 kr
Läs mer

Riskbruk eller missbruk?

När alkoholkonsumtionen ökar, kan det i vissa fall ske långsamt och utan att man tänker på det. Du kanske brukar dricka max ett glas vin på fredagar och en öl någon gång i månaden.

Men så tar du några glas vin även på lördagen, blir bjuden på öl till fredagslunchen och plötsligt har du ökat din veckokonsumtion rätt mycket, utan att du kanske reflekterat över det.

Om du sedan fortsätter i samma stil, kan det i vissa fall leda till ett riskbruk, som i sin tur kan innebära ett mer omfattande missbruk, som kan orsaka riktigt stora skador i kroppen. 

Testa dina alkoholvanor

Ibland kan det vara svårt att veta om man dricker lagom, måttligt eller för mycket. Ett bra sätt att kartlägga sin alkoholkonsumtion är Audit, ett test framtaget av Världshälsoorganisationen (WHO). Du svarar på några korta frågor och får en hög eller låg poäng, beroende på hur du ligger till.

Första steget till förbättring

Audit är inget medicinskt test som ger dig en diagnos, utan ett enkelt sätt att kanske identifiera en skadlig konsumtion eller ett påbörjat beroende. Om du får en hög poäng kan det vara bra att utreda problematiken så tidigt som möjligt, innan det eventuellt hinner gå för långt. 

I vissa fall kanske du redan vet om att du borde ta det lite lugnt med alkoholen och det viktigaste är att du börjat reflektera över ditt drickande, oavsett om du väljer att göra testet eller inte.

Hur påverkar alkoholen din kropp?

Om du misstänker att du kanske druckit för mycket och vill se hur din konsumtion påverkat kroppen, kan du göra en enkel hälsokontroll genom blodprov. Testet ger dig vissa insikter i hur du mår på insidan och om någonting eventuellt behöver åtgärdas. 

Kom ihåg att vissa höga värden ibland kan bero på andra saker, än en hög alkoholkonsumtion. Om du har en stor avvikelse blir du alltid hänvisad att rådfråga läkare hur du bör gå vidare.

Svensk Provtagning, 2019

Våra populäraste hälsokontroller:

Läs mer

Hälsa Premium

1995 kr
Läs mer
HälsaLäs mer

Hälsokontroll Kvinna (inactive)

1395 kr
Läs mer
HälsaLäs mer

Hälsokontroll Man (inactive)

1395 kr
Läs mer

Frågor? Kontakta oss!

Behöver du hjälp?
Ställ din fråga så svarar vi dig så fort vi kan.